Van druk-druk-druk naar rust in je hoofd – 5 Tips

Lieve mensen,

Eindelijk weer een nieuwsbrief van Pranakompas, na meer dan een jaar stilte.

Na steeds maar druk, druk, druk bezig te zijn met alles wat moest of verwacht werd, heb ik in 2017 het besluit genomen om flink te gaan strepen in mijn agenda. Het schrijven van mijn nieuwsbrief is daarom ook tijdelijk “on hold” gezet. Ik had rust nodig en tijd voor mezelf.

En eerlijk gezegd je weet best dat je regelmatig tijd voor jezelf nodig hebt, maar toch betrap je jezelf er steeds op dat je die kostbare momenten besteedt aan het zorgen voor anderen. Plots raak je verwikkelt in heel wat situaties die enkel je gevoel van vermoeidheid en stress vergroten.

Na een drukke werkweek met afspraken in de avonden kwam het weekend waarin we verschillende afspraken hadden (bezoekjes, uitstapje en noem maar op). Op maandag begon weer een nieuwe week en ik voelde me moe, ik had het gevoel dat ik geen tijd meer had voor mezelf. Ik voelde dat ik geleefd werd, druk, druk, druk.

Het klinkt misschien verbazingwekkend, maar de meeste mensen weten niet echt hoe ze voldoende rust voor zichzelf moeten nemen.

Tijd voor jezelf nemen betekent niet dat je een vakantie of uitje boekt telkens wanneer je overmand wordt door stress. Ook snel naar buiten en even een ommetje maken is niet voldoende om vermoeidheid, die je dag na dag opstapelt, eventjes van je af te schudden.

Hoe begin je met meer tijd te maken voor jezelf?

Enkele vakantiedagen inplannen is zeker niet voldoende. En maak ook de fout niet te wachten tot het vrijdag is om een uurtje ontspanning in te lassen. Wacht niet tot het weekend of de vakantie om jezelf te kunnen zijn, want jouw moment is nu!

Tijd maken voor jezelf betekent investeren in je gezondheid. Het is net zo belangrijk als de lucht die je inademt.

De volgende 5 tips zullen je helpen om tijd te maken voor jezelf:

  1. Kijk goed naar jouw agenda en vraag je af wat echt noodzakelijk is? Maak keuzes, je hoeft niet aan alle uitnodigen gehoor te geven. Maak gericht een keuze en geniet hier dan intensief van en geniet van de tijd voor jezelf als je de keuze maakt om niet op de uitnodiging in te gaan.
  2. Ga bij een vraag van iemand steeds na of jij de aangewezen persoon bent of dat dit ook door iemand anders opgepakt kan worden. Ga het gesprek aan met je partner, collega etc. en zeg niet vanuit een automatisme meteen ja op een vraag.
  3. Ga de uitdaging aan en reserveer vanaf nu een uurtje of twee per dag voor jezelf. Plan dit ook zo in jouw agenda.
  4. Zorg ervoor dat deze momenten “quality time” zijn. Je kan ervoor kiezen om op yoga te gaan, te bewegen of te mediteren, maar ook lekker ontspannen op de bank voor het raam en even diep ademhalen kan je de nodige rust bezorgen.
  5. Het zijn momenten die je reserveert voor jezelf en waarbij je even stil staat bij wat jij wel en niet wil in je leven. Denk na over je doelen en dromen, over wat je wilt in het leven. Door de ruimte te nemen om naar binnen te gaan, kun je keuzes maken vanuit je hart.

Na verloop van tijd zul je merken dat je stilletjes aan beslissingen gaat nemen die bij jou passen. Om gelukkig te zijn, moet je namelijk in staat zijn keuzes te maken en dapper de weg opgaan die jij gekozen hebt.

Jij hebt alles in handen!

Wil je hulp bij het naar binnen gaan, in contact komen met jezelf? Dan is een training Mindfulness een goede stap.

Tijdens een training Mindfulness van 8 weken leer je om in contact te komen met je binnen wereld. Je leert om te mediteren en zo rust te krijgen in je hoofd.

Kijk voor meer informatie op www.pranakompas.nl

Home
Aanmelden nieuwsbrief
Blog

Contact

Jouw eigen Bloesem-remedie
Lilian
Media
Missie
Quotes
Referenties

 

Activiteiten

Momenteel zijn er geen activiteiten beschikbaar

X