Blue Monday….., teleurgesteld in jezelf dat het weer eens niet gelukt is om met jouw goede voornemens aan de slag te gaan?

Met goede moed ben je mogelijk het nieuwe jaar begonnen met jouw goede voornemens, maar helaas alweer vervallen in je oude patronen en misschien de moed al opgegeven.

In dit geval heb ik goed nieuws voor je, naarmate je beter begrijpt hoe het komt dat je steeds weer terugvalt in oude patronen, kun je deze doorbreken.

Je gewoontepatronen zijn allemaal programma’s in je onderbewustzijn, jouw automatische piloot. Voordat je er erg in hebt, heb je alweer die sigaret opgestoken, teveel zoet gegeten, weer ja gezegd op een vraag terwijl je nee had willen zeggen enz …….

Je gewoontepatronen zijn als het ware diep uitgesleten paden in jouw onderbewustzijn. Als je een nieuw gedrag wil aanleren, moet je als het ware een nieuw pad gaan maken in je hersenen. Maar als je even niet oplet, ofwel bewust bent, dan kiest jouw automatische piloot weer het uitgesleten pad. Het kost moeite om in het nieuwe gedrag te blijven.

Met je bewustzijn kun je het onderbewustzijn programmeren; zie het als de ruiter (bewustzijn) op het paard (onderbewustzijn).

Naarmate jij als ruiter beter grip krijgt op jouw paard (jouw automatische piloot) ben je in staat zijn een nieuw gewoontepatroon in jouw automatische piloot te programmeren.

 

7 Tips die je helpen om een nieuw gewoontepatroon aan te leren:

  1. Visualiseer het einderesultaat, gebruik hiervoor de positieve visualisatie. Als je gaat visualiseren hoe je toekomst eruit ziet, concentreer je dan op hoe je leven anders zal zijn. Zie daadwerkelijk voor je hoe je leven is veranderd. Let er tijdens het visualiseren ook op hoe je je voelt nu je je dromen hebt verwezenlijk en merk op hoe andere mensen je benaderen en hoe ze anders reageren op de verbeterde versie van jezelf. Beschrijf die toekomst waarover je droomt op in je notitieboek. Je kunt het eindresultaat (in de vorm van een plaatje of mooie tekst) ook op verschillende plekken in je huis ophangen, zodat je het steeds weer ziet.
  2. Vertel het aan de mensen om je heen, waardoor je hulp uit jouw omgeving kunt krijgen. Vraag ook actief naar deze hulp, waardoor de kans op slagen groter wordt.
  3. Bouw mijlpalen in, je hoeft niet meteen de hele berg te beklimmen, maar doe het is stapjes. Dit geeft tevens al op kortere termijn succes momenten. Vier jouw succes momenten. Hierdoor krijg je weer energie om door te gaan en het vol te houden.
  4. Hou vol, herhaal, herhaal, herhaal. Het duurt gemiddeld 21 dagen om een nieuw pad aan te leggen in jouw hersenen. Als je een dag in de fout gaat, geen probleem, begin dan weer vanaf 1 opnieuw te tellen en werk naar de 21 dagen toe. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek – uitgevoerd door psychologisch wetenschapper Phillippa Lally en haar team aan University College in Londen – heeft het aanleren van een nieuwe gewoonte een minimum van om en nabij 21 dagen. En dan hebben we het over een minimum. Na zo’n 66 dagen kun je gemiddeld pas stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden. Om écht stevig geïmplementeerd te worden heeft een gewoonte gemiddeld zelfs nog langer nodig. Hóe lang verschilt per persoon, maar varieert in het onderzoek tussen de 18 en 254 dagen.
  5. Kom uit jouw automatische piloot door actief te werken aan het bewust aanwezig zijn in het hier en nu. Dan heb je de mogelijkheid om grip te krijgen op jouw leven zodat jezelf kiest wat je doet, welke reactie je geeft en niet jouw automatische piloot.
  6. Train jezelf om in het hier en nu te zijn door de Mindfulness ademruimte toe te passen. Ca. 3-5 maal per dag ben je je bewust van je ademhaling, volg 5 ademhalingen waarbij je bewust bent van je inademing en je uitademing. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, je bent alleen de waarnemer van je ademhaling. Tijdens het waarnemen ben je aanwezig in het hier en nu.
  7. Train je bewustzijn (Mind) door elke dag 10 minuten te mediteren. Er zijn verschillende Mindfulness meditaties. Kies de meditatie die bij je past. Door te mediteren zul je ervaren dat je minder in je hoofd zit en meer in het hier en nu bent. Je bewustzijn krijgt hierdoor grip op je automatische piloot. De ruiter krijgt grip op het paard.

Je kan misschien ook genieten van: