Workshop   /  Bedrijven

HeartMath

HeartMath is een techniek die is ontwikkeld om de hartritme-variabiliteit (HRV) te verhogen, wat kan leiden tot een vermindering van stress en een verbetering van het emotionele welzijn. De techniek maakt gebruik van de communicatie tussen het hart en de hersenen, want het hart stuurt je lichaam aan.

Heartmath is een waardevolle techniek bij het verminderen van stress en vergroten van veerkracht en vitaliteit bij medewerkers. Door werknemers te helpen bij het verminderen van stress op het werk, kan dit leiden tot een verbetering van de productiviteit en een vermindering van verzuim. Door de stressreductie zullen medewerkers een mogelijke burn-out kunnen voorkomen.

Voor meer informatie over Heartmath heb ik hier nog een link die mogelijk interessant kan zijn.
Deze link geeft een goede beschrijving van de Heartmath techniek: The Science of HeartMath (Engels - youtube)

Heartmath wordt al meer dan 10 jaar toegepast in Nederland binnen verschillende beroepsgroepen. Het wordt veel gebruikt in beroepen waar veel acute stresssituaties zijn, zoals bij de politie, topsporters, top musici, het leger. Naast acute stress is Heartmath ook heel belangrijk bij chronische stress.

In de bijlage 1 heb ik een onderzoek weergegeven van het onderzoeksbureau Soffos dat gedaan is naar de HRV en Heartmath technieken.


Er zijn verschillende mogelijkheden om mensen kennis te laten maken met Heartmath en hartcoherentie:

 • Een workshop van ca. 1 - 1,5 uur.
 • Hierbij kunnen we werken in met een grote groep mensen (ca.30-50 personen)

  We geven uitleg over Heartmath en hoe de Heartmath technieken je veerkracht positief kunnen beïnvloeden. We gaan actief aan de slag met de basistechniek van Heartmath, de “heart focussed breathing”. Mensen kunnen dan de invloed van deze ademhalingstechniek zelf ervaren. De Heartmath biofeedback apparatuur wordt toegepast bij een vrijwilliger uit de groep.

  Deze workshop is een combinatie van theorie en oefenen in de praktijk.

  In de workshop leer je hoe je met een eenvoudige techniek je hartritme variabiliteit (HRV) positief kunt beïnvloeden. Met andere woorden, hoe jij jezelf uit een stress ervaring kunt halen.

 • In een workshop van 1 dagdeel (ca. 2-3 uur)
 • In deze workshop werken we met 10 personen die actief aan de slag gaan met de biofeedback apparatuur (5 laptops met elk 2 personen per laptop) en verschillende Heartmath technieken.

  Dit is een Introductieworkshop voor iedereen die minder stress en meer balans wil ervaren. Hiermee geven medewerkers een nieuwe impuls aan hun veerkracht, vitaliteit en gezondheid en zetten ze een eerste stap in het toepassen van de wetenschappelijk bewezen HeartMath-technieken in hun dagelijkse werk- en privéleven.

  Wat kun je verwachten?
  We laten je zien en ervaren hoe hartcoherentie werkt. Je krijgt inzicht in de wetenschap achter HeartMath en oefent uitgebreid met de HeartMath biofeedback apparatuur.

  Je leert o.a. de volgende HeartMath-technieken:

 • Heart-Focused Breathing voor conflicten, lastige situaties en heftige emoties;
 • Attitude Reset voor beter omgaan met stress-situaties.
 • Na deze workshop:

 • Weet je hoe je jezelf mentaal en emotioneel structureel in een betere conditie kunt brengen;
 • Heb je gezien wat de invloed is van emotie op je hartritme;
 • Besef je welke rol jouw brein hierin speelt;
 • Heb je geleerd hoe je met een eenvoudige techniek je hartritme positief kunt beïnvloeden;
 • Graag wil ik de toepassingen van Heartmath voor jullie organisatie nader komen toelichten en kijken wat een geschikte vorm is om de mensen met deze waardevolle techniek in contact te brengen.