Coaching traject   /  Particulieren

HeartMath


HeartMath is een techniek die is ontwikkeld om de hartritme-variabiliteit (HRV) te verhogen, wat kan leiden tot een vermindering van stress en een verbetering van het emotionele welzijn. De techniek maakt gebruik van de communicatie tussen het hart en de hersenen, want het hart stuurt je lichaam aan.

Met deze ademhalingstechniek leer jij hoe je jouw hartritme-variabiliteit kunt beïnvloeden. Je kunt op de biofeedback apparatuur volgen hoe je hart reageert op de oefening. Hiermee heb je een techniek in handen waarmee jij jezelf uit een stresssituatie kunt halen of je kunt voorbereiden op een stresssituatie. Ook kan het bijdragen aan een vermindering van angst en depressie en een verbetering van de kwaliteit van de slaap.

Heartmath doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de relatie tussen de hartritme variabiliteit en de werking van je autonome zenuwstelsel, je hormoonstelsel en je brein.

Deze link geeft een goede beschrijving van de Heartmath techniek: The Science of HeartMath (Engels - youtube)

Als Heartmath trainer/coach werk ik met mensen in een individueel coach traject of in groepen waarbij we in een workshop uitgebreid kennis maken met Heartmath.

Coach traject: (5-7 individuele sessies)

  1. Werken aan Veerkracht (dit programma richt zich op het vergroten van je veerkracht. Je leert herkennen wat je energievreters en energie gevers zijn. We kijken naar het energie landschap en hoe jij jezelf uit een bepaalde emotie kunt halen door middel van verschillende Heartmath technieken. Verder in het coach traject leer je hoe jij je omgeving kunt beïnvloeden met de krachtige “Heartmath Lockin techniek” en hoe jij je communicatie krachtiger kunt maken.
  2. Uitgeslapen werkt beter (in dit programma werk ik als slaapcoach met de verschillende Heartmath technieken voor minder stress en beter slapen. Je leert wat de essentie van slaap is, want slaap is de spiegel van de dag. Ook leer je wat de invloed van stress is op je slaap en je leert je eigen tijd en bioritme bepalen. De verschillende Heartmath technieken ondersteunen dit hele proces naar beter slapen.

Workshop: Kennismaken met HeartMath en hartcoherentie
Introductieworkshop voor iedereen die minder stress en meer balans wil ervaren. Hiermee geef jij een nieuwe impuls aan je veerkracht, vitaliteit en gezondheid en zet je een eerste stap in het toepassen van de wetenschappelijk bewezen HeartMath-technieken in jouw dagelijkse werk- en privéleven.

Wat kun je verwachten?
We laten je zien en ervaren hoe hartcoherentie werkt. Je krijgt inzicht in de wetenschap achter HeartMath en oefent uitgebreid met de HeartMath biofeedback apparatuur.

Je leert o.a. de volgende HeartMath-technieken:
  • Heart-Focused Breathing voor conflicten, lastige situaties en heftige emoties;
  • Attitude Reset voor beter omgaan met stress-situaties.
Na deze 2,5 uur durende workshop:
  • Weet je hoe je jezelf mentaal en emotioneel structureel in een betere conditie kunt brengen;
  • Heb je gezien wat de invloed is van emotie op je hartritme;
  • Besef je welke rol jouw brein hierin speelt;
  • Heb je geleerd hoe je met een eenvoudige techniek je hartritme positief kunt beïnvloeden;

In Nederland wordt al meer dan 10 jaar onderzoek gedaan naar HRV en HeartMath technieken. In de bijlage 1 heb ik een onderzoek weergegeven van het onderzoeksbureau Soffos dat gedaan is naar de HRV en Heartmath technieken.